top of page

Wanneer moet je je klimschoenen laten repareren?

Geen klimmer kan zonder klimschoenen. Ze bieden de grip en precisie die nodig zijn om zelfs de meest uitdagende routes te beklimmen. Net als alle uitrusting hebben klimschoenen een beperkte levensduur.Één van de meest kosteneffectieve manieren om de levensduur van uw favoriete klimschoenen te verlengen, is door ze opnieuw te verzolen. In deze blog gaan we uitleggen wanneer je je klimschoenen moet verzolen om ervoor te zorgen dat ze op hun best presteren.


Wat zijn de tekens van beschadigde klimschoenen?

Voordat u zich in het proces van het verzolen stort, is het belangrijk om de tekens te herkennen dat uw klimschoenen toe zijn aan een reperatie:


1. Beschadigde zolen

Het meest voor de hand liggende tekenen zijn oneffendheden of gaatjes van 1 cm of kleiner in de rubberen zolen.


2. Lijmnaad van het rubber is oneven

Soms kan je zien dat de lijmnaad van het rubber iets naar beneden uitwijkt. Wanneer dit sterk afwijkt, dan is het tijd om te verzolen.3. Verminderde prestaties

Als je klimprestaties achteruit gaan en dit niet aan persoonlijke factoren kunt toeschrijven, kan het aan je schoenen liggen. Verminderde gevoeligheid en grip kunnen je klimprestaties negatief beïnvloeden.Het juiste moment kiezen voor verzoling

Het is essentieel om het juiste moment te kiezen voor verzoling. U wilt niet wachten tot uw schoenen volledig versleten zijn, maar u wilt ze ook niet te vroeg verzolen.


Hier zijn enkele factoren om te overwegen:

  1. De staat van de neuzen: Wanneer er nog geen gat in de neus van de schoen zit, dan hoeft enkel de onderzool worden vervangen. Dit is het beste moment om ze te laten verzolen. Als er een gat zit, dan vereist dit een extra neusreparatie, waardoor de schoen mogelijk strakker komt te zitten.

  2. Klimfrequentie: Hoe vaker u klimt, hoe sneller uw schoenen zullen slijten. Overweeg verzoling als u meerdere keren per week klimt.

  3. Schoentype: Aggressieve gebogen schoenen slijten meestal sneller dan minder aggresieve schoenen. Zorg ervoor dat u agressieve schoenen verzoolt zodra deze tekenen van slijtage vertonen.

  4. Budget: Als u een beperkt budget heeft, wilt u misschien uw schoenen tot het uiterste duwen, maar onthoud dat verzoling kosteneffectiever is dan nieuwe schoenen kopen.DIY vs. Professional Resoling

Hoewel sommige klimmers de voorkeur geven aan het zelf verzolen van hun schoenen, wordt over het algemeen aanbevolen om te kiezen voor professionele verzoling, vooral als u niet ervaren bent in het proces. Een professionele verzoler kan ervoor zorgen dat de klus correct wordt uitgevoerd, met behoud van de oorspronkelijke prestaties en integriteit van de schoen. Vind een lokale verzoler, zoals via Resole, zodat lokale ondernemers ook hierdoor worden ondersteund.
Na de verzoling - Zorg voor uw klimschoenen

Nadat u uw schoenen heeft laten verzolen, is het essentieel om ze op de juiste manier te onderhouden. Hier zijn enkele tips om de levensduur van uw nieuw verzoolde schoenen te verlengen:

  1. Schoonmaken: Maak uw schoenen regelmatig schoon om vuil en krijt te verwijderen, die het rubber kunnen aantasten.

  2. Drogen: Laat uw schoenen na elke klimsessie aan de lucht drogen. Laat ze nooit in een gesloten tas of auto achter waar ze heet en vochtig kunnen worden.

  3. Opbergen: Bewaar uw schoenen op een koele, droge plaats om schimmel en geurtjes te voorkomen.


Wanneer je je schoenen een aantal keer hebt laten verzolen en echt aan nieuw paar aan toe bent, dan kan je een nieuw paar aanschaffen. Deze kan ook uiteraard weer verzoold worden, zodat je echt lekker lang met dezelfde paar kan klimmen
Conclusie

Het verzolen van uw klimschoenen is een uitstekende manier om geld te besparen en afval te verminderen. Door de tekenen te herkennen dat uw schoenen verzoling nodig hebben en het juiste moment en de juiste service te kiezen, kunt u de levensduur van uw klimschoenen verlengen terwijl u op uw best blijft klimmen.


Onthoud dat het verzorgen van uw schoenen na verzoling net zo belangrijk is als de verzoling zelf.

Ook je klimschoenen laten verzolen? Boek nu een afspraak!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page